kE/L vid allergiprov

En betäckning som gav mig panik igår. Just för att jag inte visste vad det var. Jag försökte även leta reda på vad mina provsvar betydde men enligt internet var jag dödallergisk emot kvalster. Någonting jag blev super ledsen över. Igår kom provsvaren ifrån mina allergitest som visade att det ej var katt, men att det var husdammskvalster. Provsvaret visade på ett värde som var 4.92 kE/L och när jag googlade hur ”mycket” allergi det är så kom jag in på en sida (tror det var familjeliv) där någon skrivit att det var en 1-6 skala och att 6 kE/L var att man var dödsallergisk.

MEN SÅ ÄR DET INTE

Jag blev superledsen och bestämde mig för att boka en läkartid på KRY (så galet bra app) och skickade bilder på mina provsvar för att få hjälp om hur jag skulle tackla min allergi. Läkarens svar förvånade mig då det första han sa var ”Kvalsterallergi, ingen fara alls det är så lite” och jag blev helt paff. Vadå lite? På en skala 1-6 ligger jag nära 5, vadå ingen fara? Han förklarade då att skalan sträcker sig till över 100 och att mina fjuttiga värden på 4.92 kE/L inte var någonting att hänga i allergi julgranen precis.

Så svaret var att ja, visst är jag allergisk men på sin höjd att jag får lite lätta symptom som täppt i näsan och nåt litet utslag om jag inte byter sängkläder på några veckor. Jag har alltid tänkt att alla blir täppta i näsan av att lägga sig ner då jag alltid blir täppt i näsan av att lägga mig i sängen och känner mig alltid lite småförkyld på morgonen. Men nu vet jag ju om att det är min kvalsterallergi. Utslagen jag fått senaste dagarna har med störst sannolikhet berott på mjölkallergi som både min mamma och mormor fått senare i livet. Utslagen har blivit sämre av kvalsterallergin då allergin kan försämra befintliga utslag.

Men jag är så galet tacksam över att det ej var som jag trodde först och att det är en liten fjuttig kvalsterallergi och mjölk, det klarar jag mig utan.

Ett tips till dig som kollar dina provsvar på 1177 är att innan du drar några slutsatser eller googlar hur allergisk du är… ladda ner KRY och skicka in provsvaren (jag tog screenshots) och be läkaren kolla på dom. Väntetiden var 20 minuter vilket jag är så glad över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s